Machiavelli
In dit kaart spel is het doel om gebouwen te maken en daarmee zoveel mogelijk punten te behalen. Spelers moeten elke ronde een karakter kiezen met een speciale eigenschap en vervolgens gebouwen kopen met geld. Als een speler niks wil of kan kopen, mag de speler ervoor kiezen om twee goudmunten of twee kaarten (één van beide afleggen) te pakken.
De karakters zijn als volgt en worden ook in dezelfde volgorde onthuld:
1. Moordenaar: als extraatje mag de moordenaar een andere karakter roepen die hij vermoord. Indien hij een afgelegde karakter noemt gebeurd er niks, maar als hij een karakter van een andere speler noemt verliest deze zijn beurt.
2. Dief: Hetzelfde principe als bij de moordenaar, alleen moet de karakter die de dief kiest aan het begin van zijn beurt al zijn geld aan de dief afgeven.
3. Magiër: Je mag als magiër al je kaarten ruilen met die van een andere speler. Altijd leuk, want zo kun je van geen kaarten of één kaart in handen, naar een hoger aantal.
4. Koning (geel): Als je de koning bent wordt de volgende ronde de beginspeler. De enige uitzondering is als je de koning bent maar vermoord bent door de moordenaar. Je blijft de beginspeler totdat iemand de koning is pakt en zijn beurt heeft kunnen spelen.
5. Priester(blauw): Beschermt je tegen de speciale vaardigheid van de condottiere.
6. Marktkoopman(groen): aan het begin van je beurt krijg je één muntstuk.
7. Bouwmeester: Je mag in de beurt twee kaarten pakken en beide houden. Ook mag je twee gebouwen maken in plaats van één.
8. Condottiere(rood): Je mag een gebouw van een tegenstander vernietigen als je de kosten van het gebouw betaald min één. Een gebouw die één muntstuk kost mag je dus gratis vernietigen.
Bij sommige karakters staat een kleur tussen haakjes. Deze karakters hebben de mogelijkheid om extra geld te verdienen, al wordt het voor tegenstanders mogelijk makkelijk om te bepalen welk karakter je bent. Als je de koning bijvoorbeeld bent, dan heb je als extra voordeel dat je één goudstuk krijgt voor elk geel gebouw wat je hebt gebouwd. Als je dus drie gele gebouwen zou hebben, dan is het wel heel interessant zijn om de koning te pakken. Maar de volgende speler zal het wel niet ontgaan zijn dat de koning uit de stapel met karakters is gehaald. Deze speler kan dus de moordenaar pakken en de koning vermoorden. Probeer dus onvoorspelbaar te zijn voor de andere spelers, zodat je beurt of geld niet verloren gaat! Naast punten voor de gebouwen krijg je punten als: je de eerste spelers bent met acht gebouwen, als je gebouwen hebt van alle kleuren en kunnen gebouwen ook extra punten opleveren (zoals één punt per geld wat je over hebt).
Oordeel
Ik vind het moeilijk om een oordeel te vellen over machiavelli, omdat ik een speler in mijn spelgroep heb die in dit spel de mazen van de wet ziet. Deze speler pakt of de moordenaar of dief om zichzelf veilig te stellen en heeft weinig variatie in zij spel. Daardoor gaat het enigszins ten koste van het toch erg leuke spelmechanisme. Je bent met jezelf bezig, maar de condottiere kan erg leuk zijn om goedkope of krachtige gebouwen met de grond gelijk te maken. Juist als je groep verschillende karakters pakt blijft het interessant om af en toe roet in het eten te gooien of kun je een persoonlijke overwinning vieren als je niet vermoord of bestolen bent en wel veel geld krijgt.
Ontwerp: 7 (het lijkt ergens wat op de kaarten van Brugge, totdat je de gebouwen ziet. Deze zijn snel herkenbaar, duidelijk en het heeft zijn charme wel.)
Spelmechnisme: 5 (Puur omdat één speler het spel kan verpesten ben ik ontevreden over het spelmechanisme. Eigenlijk hadden de makers hiervoor iets moeten bedenken maar ja.... Laten we vooropstellen, dat één extra regel ervoor kan zorgen dat ik een dikke voldoende zou geven!)
Kwaliteit: 7,5 (de goudstukken zijn kwalitatief en de kaarten zijn wat je van kaarten verwachten mag. Het formaat van het spel maakt het ideaal om mee te nemen!)
Maak jouw eigen website met JouwWeb