Kolonisten van Catan
Bij Kolonisten van Catan wordt er gebruik gemaakt van zeshoekige tegels, die samen een eiland vormen van verschillende landschappen. Het eiland is omringt met water en bevat om en om bevat een tegel een bonus die je kunt verkrijgen door een dorp te bouwen. Normaal mag je vier dezelfde grondstoffen naar keuze omwisselen voor een andere grondstof, maar één bonus kan zijn dat je drie mag inwisselen voor een andere grondstof. Op alle landschap-tegels komt een cijfer van 2 tot en met 12 te staan. Indien je een dorp aan een tegel hebt met het getal dat gegooid wordt, dan krijg je deze grondstof uit de bank. Naarmate het spel vordert zul je meer dorpen krijgen en zelfs steden die ervoor zorgen dat je twee in plaats van 1 grondstof krijgt. De rover is echter wel een manier om andere spelers te hinderen. Wanneer 7 gegooid word, mag de speler de rover op een getal zetten die niet geactiveerd wordt wanneer het getal gegooid wordt. Zet hem dus niet op een cijfer waar jezelf belang bij hebt! Als bonus mag je een kaart pakken van een speler met een dorp die aan het getal zit waar de rover op staat.
Dorpen mogen niet aan elkaar grenzen en er mogen geen twee wegen naast elkaar gebouwd worden. Je kunt andere spelers dus in hun ruimte beperken! Verder heb je nog ontwikkelingskaarten die een eenmalige bonus geven, zoals 1 overwinningspunt, een ridder (daarmee kun je de rover verzetten), stratenbouw (gratis twee straten bouwen) en meer voordelen. Deze kaarten kun je in je beurt kopen voor drie bepaalde grondstoffen, net als straten, dorpen en steden.
Al met al is kolonisten van Catan een spel met een hoge geluksfactor, al heeft de plaatsing van je dorpen zeker effect op het verloop van het spel. Ook wat je medespelers doen beïnvloed je mogelijkheden. Je dorpen kunnen worden ingesloten, waardoor minder interessante posities gekozen moet worden. Het is gewoon een zeer vermakelijk spel, waarbij de ervaren bordspeler niet zoveel hoeft bij na te denken.
Geluksfactor: 9
Strategie: 7
Kwaliteit: 8 (er zijn meerdere versies: karton, hout, e.d.)
Spelmechanisme: 7,5
Maak jouw eigen website met JouwWeb