Imperial Settlers

Imperial Settlers is een bordspel waarbij je de rol overneemt van één van de beschikbare volkeren om door middel van het bouwen van algemene en volksgebouwen zoveel mogelijk punten te halen. Het basisspel bestaan uit vier volkeren, namelijk de Barbaren, de Japanners, de Romeinen en Egyptenaren. Elk volk maakt gebruik van dezelfde stapel met algemene kaarten, maar heeft ook zijn eigen volkeren deck met unieke kaarten die de tegenstanders niet hebben. Je begint het spel met een langwerpig bord waaraan je de algemene (rechts) en volkerenkaarten (links) bouwt. Gezien volkerenkaarten in het algemeen beter zijn dan algemene kaarten zou het logisch zijn om enkel deze kaarten te bouwen, maar daarvoor moet je vaak een algemene kaart in jouw rijk opofferen.

 

Voordat ik het spel ga uitleggen is het verstandig om eerst de drie soorten gebouwkaarten door te nemen.

Productiekaarten: Wanneer je deze bouwt krijg je de productie vermeld op de kaart plus een eventuele bouwbonus. De bouwbonus krijg je eenmalig als je het gebouw maakt en de productie ook aan het begin van elke volgende ronde. Het is aan te raden een goeie productie te hebben, zodat je het in verdere rondes meer acties kunt doen of gebouwen kunt maken.

Voordeelkaarten: Voordeelkaarten kunnen twee dingen bevatten, namelijk een permanent voordeel (zoals: elke keer als je een rood gebouw maakt ontvang je een punt en een goud) of een eenmalige bouwbonus. Veelal leveren de bouwbonussen van voordeelkaarten punten op. Ook hier geldt dat de bouwbonus direct eenmalig ontvangen wordt.

Actiekaarten: Het laatste soort kaarten zijn actiekaarten. Deze kunnen voor een prijs worden geactiveerd en kunnen verschillende dingen doen. Zo kun misschien voor één werker een hout krijgen (in plaats van voor twee werkers één hout), kun je voor grondstoffen punten krijgen of kun je tegenstanders dwarszitten. 

 

Het spel gaat als volgt:

- Je productie nemen. Op het bord waarmee je begint staat een basisproductie die je elke ronde krijgt. Daarnaast heb je mogelijkheid om productie gebouwen te bouwen. Wanneer je dit doet krijg je de productie en bouwbonus (indien vermeld) en wanneer elke volgende ronde begint, mag je de productie wederom uit de voorraad pakken.

- Kaarten pakken. Er komen een aantal kaarten open op tafel te liggen gelijk aan het aantal spelers +1. Beginnend met de startspeler met de klok mee, pakt elke speler één kaart. Vervolgens wordt hetzelfde gedaan, alleen mag je laatste speler eerst kiezen en vervolgens tegen de klok in. De beginspeler pakt dus als laatst een kaart en mag direct beginnen met de volgende fase.

- Bouwfase. Iedere speler mag kiezen uit de volgende acties: een gebouw in je rijk plaatsen (na betalen van de bouwkosten), werkers inwisselen voor grondstoffen, een handelsverdrag sluiten met een volkskaart (voor een voedsel mag je een volkskaart onder je bord schuiven zodat alleen de grondstof zichbaar. Deze grondstof krijg je in de volgende productiefasen) of kaarten (per twee werker mag je kiezen voor een grondstof of kaart. Je mag dus vier werkers inwisselen voor een kaart en een hout) of plunderen. In de bouwfase mag je actiekaarten activeren terwijl dit niet als actie geldt. Let wel op dat alle actiekaarten per ronde maar één keer geactiveerd kunnen worden, tenzij anders vermeld op de kaart. Plunderen kan op twee manieren. Je kunt een algemene kaart uit je hand plunderen voor één zwaard. Je ontvangt dan de plunder-buit en leg de kaart af. Je kunt ook voor twee zwaarden een algemene kaart uit het rijk van een tegenstander vernietigen. In dat geval krijg je zoals gewoonlijk de plunder-buit, maar de eigenaar van het gebouw krijgt een hout. Ook moet de eigenaar het gebouw omdraaien om aan te geven dat het gebouw defect is. Het gebouw kan enkel gebruikt worden wanneer een volkskaart gebouw wordt waarvoor een gebouw opgeofferd moet worden. Fundamenten zijn geen punten waard!

- Nieuwe ronde. De volgende ronde kan beginnen. Als iedereen klaar is met ronde vijf, dan kunnen de punten geteld worden. Een algemeen gebouw is één punt en een volksgebouw twee. Let wel op dat er gebouwen zijn die meer punten op kunnen leveren, zoals de poort bij de Japanners.

 

Doordat er kaarten gebruik worden in Imperial Settlers is er een hoge herspeelbaarheid. Je krijgt elke keer andere kaarten waar je je mee moet redden. Soms heb je een productierijke eerste ronde en soms krijg je deze pas in de derde ronde. Toch moet je manieren bedenken, om een grote en stabiele productie te krijgen in de eerste rondes om meer opties te krijgen en het langer in de volgende rondes vol te houden met je grondstoffen. Ook is het erg leuk dat er verschillende volkeren zijn met elk hun sterke en zwakke punten. Mijn vrienden en ik vinden het ideaal om dit spel met drie personen te spelen. Met twee spelers kan ook, maar met vier personen duurt het spel te lang voor ons en heb je op een gegeven moment geen idee wat de tegenstanders gedaan hebben. Kortom, Imperial Settlers is een ideaal spel met drie personen en staat garant voor een dik uur speelplezier. Als je een beetje van citybuilding-games houdt, dan is Imperial Settlers echt een aanrader!

 

Kwaliteit: 7,5 . De kwaliteit van de grondstoffen is erg goed, net als de kartonnen borden van de verschillende volkeren. Helaas ben ik bang dat de kaarten van iets minder kwaliteit zijn, wanneer deze veel gebruikt worden. 

Spelmechanisme: 9. Puur omdat je één actie doet en de volgende persoon aan de beurt is speelt het vrij snel. Je weet welke kaarten je hebt en kunt dus makkelijk vooruitdenken. Toch moet je ook anderen in de gaten houden, omdat tegenstanders kaarten kunnen hebben die ze teveel voordeel opleveren of omdat ze juist anderen teveel schade kunnen toebrengen.

Ontwerp: 7,5 . De gebouwen op de kaarten zien er prima uit. De personen vind ik er wat kinderlijk uitzien, maar het stoort verder niet. Leuk detail is dat er wegen lopen op de kaarten die, wanneer je ze op de juiste plek legt, op elkaar aansluiten. Misschien niet het allermooiste ontwerp, maar uniek en dat levert bij mij ook punten op.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb